Welke subsidies kun je aanvragen bij het verduurzamen van je huis?

Van zonnepanelen, isolatie tot warmtepomp: energiebesparende maatregelen treffen in je huis vergt een investering. Om iedereen te stimuleren dergelijke duurzame stappen te zetten helpen de overheid, provincies en gemeenten een handje in de vorm van subsidies. Maar voor welke investeringen kun je nu precies subsidie aanvragen? We hebben de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Subsidie voor zonnepanelen

Voor zonnepanelen geldt dat je als particulier helaas geen subsidie kan aanvragen. Gelukkig kun je na de aanschaf van je zonnepanelen nog steeds wel je btw op de aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Let wel op dat je de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvraagt: als je in 2019 zonnepanelen koopt, moet je de btw vóór 1 juli 2020 terugvragen.

Subsidie voor duurzame verwarming van je huis

De overheid stimuleert huishoudens en bedrijven in Nederland minder gas te verbruiken en meer voor duurzame warmte te kiezen. Op die manier besparen we energie en kunnen we de CO2-uitstoot terugdringen. Daarom kun je voor het duurzaam verwarmen van je woning bij de aanschaf van diverse apparaten een zogenaamde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen bij de Rijksoverheid.

Deze subsidie geldt tot 2021 voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel en biomassaketel. De apparaten moeten wel aan bepaalde eisen voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen, waarbij de hoogte van het subsidiebedrag afhankelijk is van het type apparaat en de energieprestatie. Wil je deze subsidie aanvragen? Dan moet je eerst de aanschaf doen en het apparaat laten installeren. De exacte bedragen per investering zijn terug te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie voor isolatie eigen huis

Het subsidiepotje voor particuliere huiseigenaren die isolatiemaatregelen voor hun woning treffen is helaas leeg. VvE’s (Vereniging van Eigenaren) kunnen echter nog wel subsidieaanvragen doen op het gebied van isolatie, zoals vloer-, spouwmuur- en dakisolatie. Hiervoor geldt dat je de subsidie moet aanvragen voordat je de werkzaamheden laat uitvoeren.

Makkelijke check: Energiesubsidiewijzer

Wil je graag weten wat de actuele stand van zaken is voor subsidies, leningen en andere regelingen voor het energiezuiniger maken van woningen in jouw woonplaats? Door op de Energiesubsidiewijzer je woonplaats in te vullen krijg je direct een overzicht met welke subsidies er voor jou zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen voor die subsidie(s). Elke provincie, regio of gemeente mag zelf bepalen welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert, tegen welke voorwaarden en hoeveel geld hiervoor beschikbaar is. Maar let op: de op=op regel is vaak van kracht. Dus hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe groter de kans dat je het daadwerkelijk ontvangt.

Meer nieuws