Kraakheldere doorbraak

De PowerWindow

Heb je een dak vol zonnepanelen, maar wil je nóg meer zelf opgewekte zonne-energie? Of wil je gewoon eens je mobiel opladen met gratis zonlicht vanuit het keukenraam? Het kan nu dus allemaal… Maak kennis met de PowerWindow! Een innovatie van Nederlandse bodem die van de ruit een oplaadstation maakt.

Met de PowerWindow ga je voor maximaal zonnerendement met jouw huis of bedrijfsgebouw. Dit frame met daarin dubbel glas wekt dus stroom op met zonlicht. De ruit van de toekomst is gemakkelijk schaalbaar en gaat verder waar er geen ruimte meer is voor zonnepanelen op het dak of in de tuin.

In principe kun je de PowerWindow overal (laten) installeren. En met de opgewekte energie kun je eenvoudig je telefoon opladen via de geïntegreerde USB-poort. Ja hoor: dit is wat ze noemen een window of opportunity…

Slaat licht op

Benieuwd hoe het werkt? Nou, waar conventioneel glas zo’n 30% van het zonlicht weerkaatst, slaat de gepatenteerde PowerWindow dit juist op. De ruiten zijn namelijk voorzien van Thulium 2+. Dit is een type coating die energie vasthoudt. Het glas werkt vervolgens als transportmiddel van de energie. Daarna vindt er een conversie plaats naar elektriciteit. Op die manier helpt deze innovatie bedrijven en consumenten om energieneutraal te worden. Concurrerende producten zijn vaak ingewikkeld en duur, maar de PowerWindow is een betaalbaar alternatief.

Hoe donkerder, hoe meer

De PowerWindow is in verschillende tinten beschikbaar. Al naar gelang het glas minder licht doorlaat, wekt de ruit meer stroom op. Een exemplaar met een normale transparantie kan kan 20 Watt per vierkante meter genereren, kies je voor een variant met een donkere tint dan kan dit oplopen tot 45 Watt. Welke van de varianten je ook kiest: het duurt gemiddeld zo’n drie tot vijf jaar totdat je de investering in Nederland hebt terugverdiend. Dit is dus nog sneller dan de meeste zonnepanelen: daarbij duurt het gemiddeld vijf tot zeven jaar tot je ze eruit hebt.

Made in Delft

Deze innovatie komt niet uit Siliconvalley ofzo. De PowerWindow is Nederlandse doorbraak en ‘gewoon’ in onze eigen Delft ontwikkeld. PHYSEE is het bedrijf achter het stroomopwekkende glas. Hier werken gepassioneerde fysici aan producten die ons helpen om de manier waarop we omgaan met onze leefomgeving te veranderen. Zoals ze zelf zeggen: “Als we 0,02% van de zonne-energie die op het aardoppervlak komt kunnen opslaan, hebben we genoeg energie om de gehele planeet te voorzien.” Van een energietekort is dus geen sprake: zolang we maar slim met de energie omgaan.

Meer innovaties

Er is meer dan een ruit waarmee je smartphones kunt opladen. PHYSEE werkt aan nieuwe innovaties en heeft bijvoorbeeld ook de PowerWindow 2 geïntroduceerd. Hiermee kun je meerdere PowerWindows aan elkaar koppelen. Als je gebruikmaakt van een thermisch opslagsysteem is het zelfs mogelijk met de opgewekte energie de accu van een elektrische auto op te laden. Sterker nog: je kunt er tot 50% mee besparen op energieverbruik bij een bestaand pand. En pas je dit toe op een compleet nieuw gebouw? Dan kunnen de PowerWindows samen 100% van alle benodigde energie opwekken

 

Meer nieuws