Jouw stappenplan voor een duurzaam en energiezuinig huis

Met alle mogelijke verduurzamingsmaatregelen voor je woning is het soms lastig om door de bomen het bos nog te zien. Feit blijft dat we met zijn allen moeten zorgen voor minder CO2-uitstoot en het liefst zo snel mogelijk. Zoals het alom bekende motto luidt ‘een beter milieu begint bij jezelf’, en in dit geval: bij je woonsituatie. Wat kun je aan jouw huis verbeteren om duurzamer en energiezuiniger te wonen? Van isolatie, zonnepanelen tot duurzamere opties voor verwarmen: met dit stappenplan woon jij straks zo duurzaam mogelijk!

  1. Vloerisolatie

Meer wooncomfort en besparen op je energierekening: met vloerisolatie zit je er warmpjes bij. Nieuwe woningen zijn standaard voorzien van goede vloerisolatie waardoor de warmte in huis blijft en je tegelijkertijd energie bespaart. Heb jij dit thuis nog niet? Als je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog hebt, kan er isolatie tegen de onderkant van de vloer worden aangebracht. In andere gevallen is vloerisolatie mogelijk door de bodem te isoleren. Lees bij Milieu Centraal meer over de verschillende soorten vloerisolatie en welke vorm het best bij jouw woning past.

  1. Dakisolatie

Bij een goede dakisolatie vallen je stookkosten jaarlijks honderden euro’s lager uit. Anders verlies je namelijk via het dak veel warmte in huis. In de winter woon je met goede dakisolatie warmer en in de zomer blijft het koeler in huis. Is jouw dak al geïsoleerd? Het is de moeite waard om te kijken of je dit nog kunt verbeteren met extra isolatiemateriaal, dit levert extra wooncomfort en energiebesparing op.

  1. Gevelisolatie

Is jouw woning al voorzien van gevelisolatie? Met goed geïsoleerde buitenmuren blijft het warmer in huis en heb je een lagere energierekening. De bekendste (en makkelijkste) manier van gevelisolatie is spouwmuurisolatie. Hierbij wordt de ruimte tussen binnen- en buitenmuur (de zogenaamde spouw) opgevuld met isolatiemateriaal. Niet alle woningen zijn geschikt voor spouwmuurisolatie, huizen die tussen 1920 en 1974 gebouwd zijn hebben doorgaans een spouw die nog niet geïsoleerd is. Is je woning voor 1920 gebouwd? Dan heeft je huis naar alle waarschijnlijkheid geen spouwmuur, je kunt dan kiezen voor gevelisolatie aan de binnen- of buitenkant van je muur. Woningen die vanaf 1975 gebouwd zijn, hebben al gevelisolatie. Mocht jouw huis tussen 1975 en 1991 gebouwd zijn dan kun je wel nog baat hebben bij het verbeteren van de gevelisolatie door isolatie van de binnen- of buitenkant van je muur

  1. Isolatieglas

Een andere manier van je huis isoleren: isolatieglas. Je houdt de warmte binnen waardoor je energie bespaart, je voorkomt tocht en kou bij de ramen en je vermindert geluidsoverlast van buitenaf. Vrijwel geen enkele woning heeft nog enkel glas, de meeste huizen zijn voorzien van HR++ glas. Je kunt nu zelfs kiezen voor triple glas (zoals de naam al verklapt: met drie isolatielagen) dat nog beter isoleert. Let wel op dat je goed blijft ventileren, laat bijvoorbeeld ventilatieroosters in je ramen plaatsen of klepraampjes maken die open kunnen.

  1. Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je je eigen energie op waarbij je energiebron, de zon, onuitputtelijk is. Duurzamer kan haast niet, het omzetten van zonlicht naar stroom vindt plaats zonder CO2-uitstoot. Wil je weten waar je aan moet denken als je zonnepanelen op je dak wilt plaatsen? Bekijk dan deze handige checklist voor zonnepanelen.

  1. Zonneboiler

Een zonneboiler gebruik je voor het duurzaam verwarmen van water. De boiler zet de warmte van de zon om in warm water voor je badkamer en keuken, waarbij je geen aardgas gebruikt en dus de CO2-uitstoot van je huishouden vermindert. Je kunt ook kiezen voor een zonneboilercombi, die naast het warme water ook deels je huis verwarmt. Een prettige bijkomstigheid: op dit moment kun je voor zonneboilers een aantrekkelijke subsidie aanvragen.

  1. Warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief om je woning te verwarmen en eventueel van warm water te voorzien. Een dergelijke pomp gebruikt stroom om warmte uit de lucht, bodem of het grondwater te halen. Je vermindert hiermee je CO2-uitstoot en je energierekening gaat omlaag.  Ook voor de warmtepomp geldt dat je hier momenteel een substantiële subsidie voor kunt aanvragen.

  1. Verbruiksmanagers

Misschien heb je dit allang in bezit, maar zo niet… Waar wacht je nog op? Met een energieverbruiksmanager krijg je beter inzicht in je energieverbruik en kom je te weten waar je op zou kunnen besparen. In de vorm van een app, website of kastje aan de muur krijg je een exact overzicht van je dagelijkse gas- en stroomverbruik. Kies een energieverbruiksmanager waarbij je doelen kunt stellen, periodes kunt vergelijken en je het real-time stroomverbruik kunt inzien. Je spoort daarmee niet alleen energieslurpers maar ook sluipverbruik op!

  1. Biomassaketel

Een alternatief voor het verwarmen van je huis en warm water: een biomassaketel. Deze ketel brandt op houtsnippers, houtblokken of houtpellets (geperste houtkorrels); ook wel bekend onder de verzamelnaam biomassa. Je hr-ketel op gas vervang je door deze ketel, waarmee je je CO2-uitstoot vermindert. Een biomassaketel is bovendien zuiniger en schoner dan een houtkachel of openhaard. Voor de aanschaf van een biomassaketel kun je op dit moment subsidie aanvragen.

  1. Pelletkachel

Ook een pelletkachel brandt op houtpellets, die in Nederland vaak gemaakt zijn van zaagsel of snoeihout van houtbedrijven. Met pelletkachel kun je bijvoorbeeld alleen de woonkamer verwarmen maar als je kiest voor een pelletkachel-cv kun je er je hele huis mee verwarmen. Net als bij de biomassaketel geldt voor dit alternatief dat het zuiniger en schoner is dan een openhaard of gewone houtkachels, die door de fijnstof gezondheidsklachten kunnen opleveren voor omwonenden. Ook voor de aanschaf van een pelletkachel kun je een subsidie aanvragen.

Naast al deze stappen om je huis te verduurzamen kun je ook eens stilstaan bij hoe dat met je tuin zit. Bekijk onze tips om je tuin duurzamer in te richten!

Meer nieuws