Handige weetjes voor het onderhoud van je zonnepanelen

De zonnepanelen op je dak worden continu blootgesteld aan wisselende weersomstandigheden en kunnen hierdoor niet alleen vervuild maar ook beschadigd raken. Dit kan weer gevolgen hebben voor het rendement, dat bij slecht onderhoud met twee tot vier procent kan afnemen. Het is dus van belang om je zonnepanelen goed te onderhouden. Maar hoe kun je dit het beste doen en wat moet je zeker vermijden? We hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je onder elkaar gezet.

Je zonnepanelen schoonmaken

Ook al claimen sommige leveranciers dat hun zonnepanelen zelfreinigend zijn en dat regen volstaat om de panelen schoon te houden; een fikse regenbui spoelt toch ook je auto niet volledig schoon? Ditzelfde geldt voor zonnepanelen; alleen regen houdt je panelen echt niet schoon. Vervuiling van stuifmeel dat blijft kleven, klodders vogelpoep of de vorming van mos… Allemaal aanleiding voor afname van het rendement van je panelen. Het is daarom aan te raden je zonnepanelen minstens één keer per jaar te (laten) checken op vuil en deze schoon te maken met een zachte borstel of spons. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen die de coating kunnen aantasten of schuursponsen die krassen veroorzaken, ook dit heeft nadelige gevolgen voor de prestaties van je panelen. Vermijd ook het gebruik van hogedrukspuit, deze kan de zonnepanelen ernstig beschadigen. Bij een plat dak kun je waarschijnlijk zelf aan de slag, maar zorg er altijd voor dat veiligheid voorop staat. Laat je het liever aan een specialist over? Er zijn genoeg vakmannen die er hun werk van hebben gemaakt om jouw zonnepanelen zorgvuldig schoon te maken.

Inspectie van de zonnepanelen en omvormer

Naast het reinigen zou je de zonnepanelen ook een keer in de vier jaar moeten laten inspecteren. Bij zo’n inspectie controleert een specialist de bedrading, het zonnepaneelsysteem en de omvormer. Voor laatstgenoemde geldt dat je die halfjaarlijks zelf ook even moet controleren op stof. Als er namelijk te veel stof rondom de omvormer ophoopt, is het lastiger om deze goed koel te houden en dat is weer van invloed op de levensduur én de opbrengst van de zonnepanelen. Bij een inspectie door een zonnepanelenspecialist moet je denken aan een prijs van zo’n 100 tot 150 euro.

Het beste moment voor onderhoud van je zonnepanelen

De inspectie en eventuele schoonmaakbeurt van je zonnepanelen kun je het best aan het begin van het voorjaar inplannen. De belangrijkste seizoenen met oog op zonne-energie staan dan voor de deur, want in de lente en zomer zijn er uiteraard de meeste zonuren. Om zoveel mogelijk rendement uit deze seizoenen te halen, doe je er dus goed aan om je zonnepanelen voor die tijd te laten controleren. Dan kunnen ze vervolgens optimaal presteren!

Monitoren van je zonnepanelen

Met de app van Powerpeers en/of je online energiedashboard kun je elk moment van de dag inzien hoeveel zonne-energie je opwekt met je zonnepanelen. Op deze manier kun je dus vrij makkelijk monitoren hoe je panelen presteren. Is de opbrengst lager dan normaal? Dan kan een van de panelen beschadigd of vervuild zijn en doe je er goed aan om dit te (laten) checken.

Meer nieuws