Energieopslag thuis: heeft dit de toekomst?

Je hebt zonnepanelen op je dak en je zou met je zelfopgewekte energie het liefst volledig zelfvoorzienend willen zijn. Is energieopslag in de vorm van een thuisaccu op dit moment een slimme keuze? Met een accu kunnen huishoudens weliswaar steeds minder afhankelijk van energieaanbieders worden, maar is de investering anno 2019 al de moeite waard? Voor antwoorden op deze vragen zijn we in de wereld van thuisaccu’s en batterijen gedoken!

Thuisopslag met een accu of batterij

Zelf je energie opwekken en die vervolgens op een thuisacccu of batterij opslaan. Het klinkt logisch, maar hoe gaat dat in zijn werk? Voor een netgekoppeld zonnestroomsysteem geldt doorgaans dat de door de zonnepanelen opgewekte stroom door de regelaar naar apparatuur wordt gestuurd die op dat moment stroom nodig hebben. Wanneer er geen vraag naar stroom is, wordt deze op de accu opgeslagen voor later gebruik. De stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk zodra de accu vol is. Doe je een apparaat aan terwijl er geen zonne-energie wordt opgewekt? Dan wordt de benodigde stroom uit de accu gehaald. Pas als de accu leeg is, wordt stroom tegen het normale inkooptarief van het net gehaald.

Wat levert energieopslag thuis op?

De energie die je zelf opwekt, gebruik je voor een groot gedeelte niet zelf, dit lever je terug aan het elektriciteitsnet zodat anderen van die groene stroom gebruik kunnen maken. Deze teruggeleverde stroom wordt verrekend met je stroomverbruik (=salderen), waarbij je zelfs een terugleververgoeding ontvangt als je meer stroom teruglevert dan je verbruikt. Dit is financieel aantrekkelijk, je krijgt in feite voor jouw opgewekte stroom dezelfde prijs als je voor netstroom betaalt plus de deelvergoeding van 4 cent per kWh stroom die je met andere Powerpeers gebruikers deelt. Als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd, kan dit inhouden dat je minder geld ontvangt voor de stroom die je teruglevert aan het net. In dat geval wordt het opslaan van je opgewekte energie een stuk aantrekkelijker. Tot die tijd loont het bijvoorbeeld vanuit financieel oogpunt nauwelijks de moeite om je thuisaccu tijdens daluren op te laden, om die stroom vervolgens in piekuren te gaan gebruiken.

Kosten eigen energieopslag

Op dit moment geldt dat er aan thuisaccu’s een flink prijskaartje hangt. De huidige Li-ion thuisaccu’s kosten zo’n €700 tot €1000 per kWh opslag, waarbij je met de accu’s die nu op de markt zijn maximaal 14 kWh kunt opslaan. Je betaalt nu voor een dergelijk systeem van 14 kWh, bijvoorbeeld de populaire Tesla Powerwall thuisbatterij, ongeveer €8.000. De verwachting is dat de prijzen van thuisaccu’s de komende jaren verder zullen dalen door verbeteringen in de technologie en bouw van thuisaccu’s.

Thuisopslag en elektriciteitsnetwerk

Op dit moment zijn er nog weinig producten voor handen die ervoor zorgen dat je helemaal 'off the grid' kan. De huidige thuisaccu’s kunnen de opgeslagen stroom niet langer dan enkele dagen opslaan, wat inhoudt dat je nog niet de seizoenen kunt overbruggen. Het is nu niet mogelijk om de overproductie van de zomermaanden op te slaan, om het gebrek aan zonne-energie in de winterperiode te compenseren. Aan het net aangesloten zonnesystemen zijn wat dat betreft ook beter voor het milieu, er is geen sprake van onnodig energieverlies. 

De toekomst voor energieopslag thuis

Doordat de salderingsgregeling langer van kracht blijft, zullen energiepioniers blijven experimenteren met thuisaccu’s en alternatieve oplossingen voor energieopslag, zoals in elektrische auto’s of waterstof. Op dit moment is het thuis opslaan van zelfopgewekte energie financieel nog geen interessante overweging: de investering in een thuisaccu of batterij verdient zich nog niet terug. Maar het is absoluut de moeite waard om de ontwikkelingen op de voet te volgen. De kans is groot dat, zodra de salderingsregeling stopt, de mogelijkheden voor particuliere energieopslag in een stroomversnelling raken!

 

Meer nieuws