10 veelgestelde vragen over windenergie

Bij duurzame energie denk je misschien meteen aan zonne-energie. Maar vergis je niet: veel van de groene energie die in Nederland wordt opgewekt komt van windmolens. En is dus windenergie! Dit zal in de toekomst alleen nog maar toenemen, dus hoog tijd om aan de hand van tien veelgestelde vragen deze windmolens en windenergie eens onder de loep te nemen.

1. Waarom windenergie?
Windenergie heeft veel voordelen. Het is schone energie en oneindig, de wind zal immers altijd blijven waaien. Bovendien is het de goedkoopste vorm van duurzame energie. Omdat we windenergie zelf kunnen produceren zijn we minder afhankelijk van (vaak minder duurzame) energie uit andere landen.

2. Hoe wordt windenergie opgewekt?
Een windmolen, ook wel windturbine, heeft drie wieken. Deze wieken draaien als het waait en laten daarmee een generator draaien. De generator zou je ook kunnen zien als een gigantische fietsdynamo. De draaiende beweging van de wieken wordt door generator omgezet in elektrische stroom. En daarvoor geldt: hoe harder het waait, hoe meer energie er wordt opgewekt.

3. Is windenergie duur?
Tegenwoordig wordt windenergie steeds goedkoper, doordat de techniek van windenergie goedkoper en efficiënter wordt. Dit in tegenstelling tot gas, kolen en olie, dat steeds duurder wordt omdat er betaald moet worden voor de vervuilingskosten die bij deze fossiele brandstoffen komen kijken.

4. Hoeveel energie kost het om windmolens te maken?
In de eerste drie tot zes maanden levert een windmolen net zoveel energie op als de productie, bouw en onderhoud van de molen kost. De uitstoot van CO2 compenseert de windmolen in ongeveer zes maanden. Hierna levert de molen ongeveer nog 15 tot 20 jaar groene stroom.

5. Hoeveel energie levert een windmolen op?
Een windmolen levert per jaar genoeg stroom op voor zo’n 2.000 huishoudens, óf voor de verlichting van 350 sportvelden, 100 popconcerten of 30.000 televisies.

6. Maken windmolens lawaai?
Een windmolen maakt zeker geluid, mede daarom worden windmolens altijd op minimaal 300 meter afstand van de dichtstbijzijnde huizen geplaatst. De draaiende wieken (rotorbladen) en de bewegende delen van de windmolen, zoals de tandwielen, veroorzaken het geluid. Op de minimale afstand hoor je ongeveer net zoveel geluid als dat van je koelkast.

7. Waarom worden windmolens steeds hoger?
Hogere molens leveren meer energie. In vergelijking: een windmolen van 180 meter hoog wekt 2 keer zo veel energie op dan een windmolen van 120 meter. Bij het kiezen voor hogere windmolens, kies je daarmee dus ook voor minder molens om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.

8. Wat als het niet waait?
Als het een keertje niet waait dan valt niet opeens alles stil en uit. Het stroomnetwerk in Nederland wordt gevoed door veel verschillende bronnen, dus je licht blijft gewoon branden en je kunt gewoon koffie blijven zetten.

9. Waarom staan windmolens soms stil als het wel waait?
Nederlands is een echt windland waar windmolens 80% van de tijd draaien. Als molens soms stil staan is dit voor onderhoud.

10. Kunnen we niet alleen windmolens op zee doen?
Windenergie op zee biedt veel kansen: het waait er hard en er is veel ruimte. Op dit moment kosten windmolens op zee echter veel meer geld dan die op het land, de bouw en exploitatie is zo’n twee tot drie keer duurder. Maar om in de toekomst voldoende duurzame energie te produceren zijn zowel windmolens op zee als op land nodig. Het is dus een kwestie van en-en.

Nieuwsgierig waar de windenergie van Powerpeers vandaan komt? Bekijk hier alle opwekkers van de 100% Nederlandse groene stroom van Powerpeers.

Meer nieuws