10 tips om je tuin te verduurzamen

Nu de lente is losgebarsten, zijn ook de voorjaarskriebels niet langer te negeren. We willen allemaal lekker naar buiten en het liefst in eigen tuin. Maar hoe duurzaam is jouw tuin eigenlijk? Of je nu wel of niet gezegend bent met groene vingers, er zijn genoeg dingen waar je aan kunt denken om je tuin milieuvriendelijker in te richten. We hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet!

Afscheiding van je tuin

In plaats van een schutting om je tuin af te scheiden van die van je buren kun je ook kiezen voor een haag. Een dergelijke natuurlijke afscheiding maakt je tuin tot een nog groenere oase en is aantrekkelijk voor kleine, nuttige dieren als vogels en insecten. Mocht je toch liever een schutting willen? Kies dan voor tweedehands planken of hout met een milieukeurmerk.

Doe het zelf gereedschap

Gebruik zo min mogelijk elektrisch gereedschap, met een schoffel, handgrasmaaier of hark kom je vaak al een heel eind. En ben je ook nog eens lekker actief bezig! Zorg als het echt niet anders kan dat je je gereedschap niet onnodig aan laat staan én gebruik de meest energiezuinige opties.

Groen versus tegels

Hoe groener je tuin, hoe beter de natuurlijke waterafvoer. De hele tuin bestraten is dus met oog op het milieu niet zo’n goed idee, het regenwater kan geen kant op. Leg alleen tegels voor het looppad of zitgedeelte, waarbij je het best kunt kiezen voor (waterdoorlatende) betonnen tegels met milieukeurmerk of tweedehands tegels. Laatstgenoemde is ook nog eens een budgetvriendelijke optie; via diverse ‘gratis af te halen’ groepen op Marktplaats en Facebook zijn veel tuintegels gratis te verkrijgen.

Boomschors & houtsnippers

Wil je graag wat meer afwisseling in je tuin wat materiaal betreft? Boomschors of houtsnippers als bodembedekkers zijn een prima alternatief, deze ‘halfverharders’ laten bovendien het regenwater goed door. Grind is daarentegen schaars, dus kies dan liever voor split of (klei)schelpen voor in je tuin.

Natuurlijke beplanting

Richt je tuin zo slim mogelijk in, door bijvoorbeeld vooral planten te kiezen die goed tegen droogte kunnen en planten die meer water nodig hebben niet in de volle zon te planten. Zo hoef je niet te vaak te sproeien en bespaar je water. Let bij de keuze van bloemen en planten ook goed op welke bodem je tuin heeft en welke planten daar het beste bijpassen. Hoe beter deze match is, hoe sterker en gezonder je planten. Zorg dat je tuin het grootste deel van het jaar bloeiende planten heeft, zodat vlinders, bijen en andere insecten voedsel kunnen vinden. Plant als het kan ook een (kleine) boom, die biedt niet alleen beschutting aan vogels en dieren maar zijn ook goed in het vangen van fijnstof.

Bijenvriendelijke tuin

Hoewel bijen en hommels erg belangrijk zijn voor de natuur en voedsel, is er sprake van grote bijensterfte. Help de bij een handje en plant/zaai bloemen in je tuin waar honingbijen en wilde bijen op afkomen. Ze hebben van het voorjaar tot het najaar bloeiende planten nodig, dus kies bloemen uit die verschillende bloeimaanden hebben. Je kunt ook speciale kant-en-klare bijenhotels bij het tuincentrum kopen of zelf een bijenhotel in elkaar knutselen om de bijen een nog warmer welkom te heten.

Vang regenwater op

Wist dat er jaarlijks gemiddeld zo’n 1300 liter drinkwater gebruikt wordt om de tuin te besproeien? Dat kan anders: sluit een regenton aan op de regenpijp en vang voortaan het regenwater op voor het sproeien van je tuin. Zorg wel dat je de ton goed afsluit met een deksel (die je standaard meegeleverd krijgt bij de aanschaf) om broedplaatsen voor muggen te voorkomen.

Natuurlijke ‘vijanden’ van ongedierte

Een tuin zonder slakken en ongedierte als bladluis is een utopie, maar het liefst wil je voorkomen dat je een plaag krijgt. Zonder dat je met gif in de weer hoeft, kun je ervoor zorgen dat je je tuin zo aantrekkelijk mogelijk maakt voor de natuurlijke vijanden van deze ongenode gasten, zoals vogels en egels. Plant bijvoorbeeld struiken, bloemen en planten waar zij op af komen voor voedsel en beschutting.

Veilige bestrijdingsmiddelen

Soms werkt een milieuvriendelijke aanpak niet en blijf je last houden van ongedierte in je tuin. Zorg dan altijd dat je je goed inleest voordat je over gaat tot grover geschut. Veel (chemische) bestrijdingsmiddelen zijn niet alleen giftig voor ongedierte, het kan ook gevaarlijk zijn voor (huis)dieren, mensen en planten. Bekijk milieucentraal.nl/gif voor meer informatie waarop te letten voor een veilig gebruik van bestrijdingsmiddelen in de tuin.

Ledverlichting

Ook voor je tuin geldt natuurlijk dat je hierbij het best gebruik kunt maken van energiezuinige verlichting, zoals spaarlampen of ledverlichting. Er zijn voldoende slimme systemen beschikbaar die werken op zonnecellen, tijdschakelaars en infraroodschakelaars. Om minder verlichting nodig te hebben kun je ook witte bloemen planten, die reflecteren het maanlicht en zorgen voor extra lichtpuntjes in het donker.

Meer nieuws