Skip to the content
Groene Energie

Groene energie: wat is het?

Het is aan de orde van de dag: verduurzamen en bewuster leven. We willen allemaal op onze eigen manier graag een steentje bijdragen aan een betere wereld. Een van de meest voor de hand liggende, milieuvriendelijke stappen: gebruik maken van groene energie. Maar wanneer is energie groen? En hoe kunnen we energie met elkaar delen?

Groene energie: wat is dat precies?

Groene of duurzame stroom is ‘normale’ elektriciteit die op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt. Schone, onuitputtelijke bronnen zorgen voor deze duurzame energie. De bekendste voorbeelden hiervan zijn zonne- en windenergie, maar er wordt ook energie opgewekt met waterkracht. De gemene deler van deze energiebronnen is dat het opwekproces niet vervuilend is en de omgeving niet aantast.

Energie delen: hoe werkt dat?

Je hoeft niet per se zelf energie op te wekken om groene energie te kunnen gebruiken, gelukkig bestaat er ook zoiets als energie delen. Als mensen zonnepanelen op hun dak hebben liggen en hun teveel aan zelf opgewekte stroom graag willen delen, dan zou jij dit bijvoorbeeld via ons online platform kunnen afnemen. Maar hoe kan de opgewekte stroom van iemand uit je buurt ervoor zorgen dat bij jou de wasmachine draait?

Energienetwerk

De zonnepanelen van de opwekker, in dit geval de buren, zijn niet 1 op 1 aan te sluiten op jouw stopcontact. Maar je kan het totale ondergrondse energienetwerk eigenlijk vergelijken met een wegennetwerk. Er lopen veel weggetjes kriskras door elkaar, waarbij ieder huis wel zo’n eigen zogenaamd energieweggetje heeft. De zelf opgewekte energie van de buren loopt niet direct via een weggetje van hun zonnepanelen naar jouw huis, het komt na opwekken terecht in het totale energienetwerk. Alle stroom wordt echter gelabeld, zodat precies is na te gaan welke stroom zelf opgewekt is en door wie.

Herleiden van zelf opgewekte stroom

Je zou de verdeling van de stroom ook wel kunnen vergelijken met het geldsysteem. Als je werkgever jouw salaris heeft gestort en jij neemt in je woonplaats geld op bij de plaatselijke pinautomaat, dan zijn het niet exact de gestorte geldbriefjes die je van je werkgever hebt ontvangen. Maar het is wel jouw geld. Net als die geldstroom van je werkgever naar jou als werknemer te herleiden is, is de zonne-energie van je buren, als opwekker, naar jou als afnemer te herleiden.

Wanneer energie delen?

Aan de hand van de slimme meter (ook wel: digitale energiemeter) wordt exact geregistreerd hoeveel energieverbruik er is geweest en hoeveel stroom er op dat moment nodig is. Ook registreert de meter hoeveel energieafdracht er bij opwekkers is. Een concreet voorbeeld: Op zonnige dagen wekken de buren met hun zonnepanelen vaak meer energie op dan zij zelf op dat moment nodig hebben. Stel dat jouw wasmachine op dat moment aan staat, dan wordt aan de hand van de slimme meter gesignaleerd dat jij dan wat meer stroom nodig hebt. Via dezelfde meter wordt ook gecheckt welke opwekker energie over heeft, omdat deze persoon bijvoorbeeld zelf niet thuis is of op dat moment meer stroom opwekt dan hij/zij verbruikt. De slimme meter werkt als een soort matchmaker en koppelt jouw energievraag aan de opwekker die voldoende duurzame energie opwekt.

Wil je graag meer weten over onze 100% groene stroom? Lees meer over het afnemen én opwekken van zelf opgewekte zonne-energie.

Groen voor elkaar
  • Groene stroom uit Nederland
  • Geen gedoe, wij regelen je overstap
  • Inzicht in je verbruik via jouw energiedashboard

Om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, gebruiken wij cookies. 

Ja, Prima Nee, liever niet
Sluit

100% groene energie

Top dat je wilt overstappen!

Laten we geen energie verspillen en beginnen met het ophalen van je adres.