Skip to the content
Handige Weetjes Voor Het Onderhoud Van Je Zonnepanelen

De beste manier om je zonnepanelen te onderhouden

Jouw zonnepanelen staan buiten in de regen, de wind en de kou. Hierdoor worden ze vies, raken ze beschadigd en kan hun rendement tot maar liefst 4% afnemen. Met goed onderhoud kun je dit voorkomen. Lees nu wat je wel en juist níet moet doen.

Maak je zonnepanelen elk jaar schoon

Sommige leveranciers claimen dat hun zonnepanelen zelfreinigend zijn of dat de regen ze schoonspoelt. Maar een fikse regenbui maakt je auto toch ook niet brandschoon? Behalve neerslag hebben je zonnepanelen last van stuifmeel, zand, vogelpoep, onkruid en mos. En hierdoor neemt hun rendement af. Maak ze daarom minstens 1 keer per jaar schoon:

  1. Vermijd de hoge drukspuit: dit beschadigt je panelen. Poets ze in plaats daarvan voorzichtig met een zachte borstel of spons.
  2. Gebruik geen schoonmaakmiddelen of schuursponsen: deze tasten de coating aan of maken krassen.
  3. Klim niet zomaar op je dak: schone panelen zijn mooi, maar je veiligheid staat voorop. Laat het werk bij twijfel aan een specialist over.

Laat je zonnepanelen inspecteren

Naast een goede schoonmaakbeurt, is het nodig om je zonnepanelen 1 keer in de 4 jaar te laten inspecteren. Dit kost je ongeveer €100-150. Bij zo’n inspectie controleert een specialist de bedrading, het zonnepaneelsysteem en de omvormer. Verder is het handig om de omvormer zelf ook nog elk halfjaar af te borstelen. Hoe meer stof zich rondom de omvormer ophoopt, hoe lastiger het is om deze koel te houden. En dat beïnvloedt weer de levensduur en opbrengst van je zonnepanelen.

Het beste moment voor schoonmaak en inspectie

Plan de schoonmaak en inspectie van je zonnepanelen in het voorjaar. Zo zijn ze helemaal klaar voor de lente en de zomer, waarin Nederland natuurlijk het hoogst aantal zonuren heeft. Zo kun je optimaal profiteren van de seizoenen en haal jij het meeste rendement uit je panelen.

Extra tip: monitor je zonnepanelen

Met onze app en je online energiedashboard kun je elk moment van de dag zien hoeveel zonne-energie je opwekt. Zo heb je altijd inzicht in de prestaties van je zonnepanelen. Is de opbrengst lager dan normaal of dan vorig jaar? Dan weet je dat het tijd is om je panelen te (laten) checken! Wek je meer zonne-energie op dan dat je zelf gebruikt? Word dan opwekker bij Powerpeers!

Groen voor elkaar
  • Groene stroom uit Nederland
  • Geen gedoe, wij regelen je overstap
  • Inzicht in je verbruik via jouw energiedashboard

Om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, gebruiken wij cookies. 

Ja, Prima Nee, liever niet
Sluit

100% groene energie

Top dat je wilt overstappen!

Laten we geen energie verspillen en beginnen met het ophalen van je adres.