Skip to the content
Subsidies

Welke subsidies kun je aanvragen om je huis te verduurzamen?

Van zonnepanelen tot isolatie of een warmtepomp: energiebesparende maatregelen zijn een investering. Om iedereen te stimuleren zulke duurzame stappen te zetten, helpen de overheid, provincies en gemeenten met subsidies. Lees er nu alles over in dit artikel.

Vraag de btw op je zonnepanelen terug

Voor zonnepanelen geldt dat je als particulier helaas geen subsidie kan aanvragen. Gelukkig kun je na de aanschaf van je zonnepanelen wel je btw op de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Let wel op dat je dit binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar doet: als je in 2019 zonnepanelen koopt, moet je de btw dus vóór 1 juli 2020 terugvragen.

Subsidie voor duurzame verwarming

De overheid stimuleert huishoudens en bedrijven in Nederland minder gas te verbruiken en meer voor duurzame warmte te kiezen. Op die manier besparen we energie en kunnen we de CO2-uitstoot terugdringen. Daarom kun je voor het duurzaam verwarmen van je woning bij de aanschaf van diverse apparaten een zogenaamde Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen bij de Rijksoverheid.

Voor welke apparaten geldt dit?

Deze subsidie geldt tot 2021 voor de aanschaf van een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel en biomassaketel. De apparaten moeten wel aan bepaalde eisen voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen, waarbij de hoogte van het subsidiebedrag afhankelijk is van het type apparaat en de energieprestatie. Wil je deze subsidie aanvragen? Dan moet je het apparaat eerst aanschaffen en installeren. De exacte bedragen per investering zijn terug te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie voor isolatie

Het subsidiepotje voor particuliere huiseigenaren die isolatiemaatregelen voor hun woning treffen is helaas leeg. VvE’s (Vereniging van Eigenaren) kunnen echter nog wel subsidieaanvragen doen op het gebied van isolatie, zoals vloer-, spouwmuur- en dakisolatie. Hiervoor geldt dat je de subsidie moet aanvragen voordat je de werkzaamheden laat uitvoeren.

Check de actuele stand van zaken

Wil je graag weten wat de actuele stand van zaken is voor subsidies, leningen en andere regelingen voor het energiezuiniger maken van woningen in jouw woonplaats? Door op de Energiesubsidiewijzer je woonplaats in te vullen krijg je direct een overzicht met welke subsidies er voor jou zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen voor die subsidie(s).

Hoe zit het in jouw gemeente?

Elke provincie, regio of gemeente mag zelf bepalen welke energiebesparende maatregelen zij subsidieert, tegen welke voorwaarden en hoeveel geld hiervoor beschikbaar is. Maar let op: de op=op regel is vaak van kracht. Dus hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe groter de kans dat je het daadwerkelijk ontvangt.

Al eerder beginnen met het verduurzamen van je huis? Bekijk dan onze makkelijke tips.

Groen voor elkaar
  • Groene stroom uit Nederland
  • Geen gedoe, wij regelen je overstap
  • Inzicht in je verbruik via jouw energiedashboard

Om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, gebruiken wij cookies. 

Ja, Prima Nee, liever niet
Sluit

100% groene energie

Top dat je wilt overstappen!

Laten we geen energie verspillen en beginnen met het ophalen van je adres.