Onze website in een nieuw groen jasje: Lees meer
Stroom besparen? Doe de check!

8 november 2022

Stroom besparen? Doe de check!

De winter is in aantocht en de energieprijzen gaan door het dak. Vanaf 1 januari 2023 komt er een prijsplafond voor gas en elektriciteit om zo de energiekosten te drukken. Maar alsnog geldt, minder energie verbruiken is goed voor je portemonnee én het milieu. Doe de check, ontdek de grootste stroomvreters in jouw huis én krijg tips om hierop te besparen.

05-10-2022: we hebben gerekend met het vastgestelde tarief van het prijsplafond waarbij 1 kWh € 0,40 kost. De cijfers in dit artikel zijn gebaseerd op die van een gemiddeld Nederlands huishouden.

1. Woonkamer 

Televisie

Maximale besparing: € 176 per jaar

Terwijl het buiten koud is, zit jij met je warme chocomelk en een lekkere serie op de bank. Naar welke tv kun je dan het beste kijken? Een plasma-tv verbruikt 600 kWh-, een lcd-tv 300 kWh- en een led-tv 160 kWh per jaar. Zoals je ziet is die laatste het zuinigst!

We raden je aan om te letten op het contrast, de helderheid en het formaat van je scherm. Hoe lager de helderheid en het contrast én hoe kleiner het schermformaat, hoe minder stroom je verbruikt. En ben je klaar met kijken? Bij een oudere tv is ons advies deze niet op stand-by te zetten maar helemaal uit te zetten in verband met het sluipverbruik. Je bespaart hiermee zo’n 7 kWh per jaar. Bij de nieuwe generatie smart tv’s is het advies om deze niet van de netstroom af te halen. Het stand-by verbruik per jaar is maar 2 tot 3 kWh. Leveranciers van de toestellen geven aan dat wanneer je dit type televisietoestel van het netstroom afhaalt, het de levensduur van je televisie kan verkorten.

Decoder

Maximale besparing: € 88 per jaar

Heb je een digitale tv? Dan heb je waarschijnlijk ook een decoder. Wist je dat dit apparaat een enorme stroomvreter is? Vaak geldt: hoe ouder de decoder, hoe meer die verbruikt. Zo verbruikt de ‘Horizon box’ van Ziggo bijvoorbeeld maar liefst 300 kWh per jaar en de nieuwere ‘Mediabox next’ nog maar 80 kWh. Vraag jouw provider dus of je jouw oude model voor het nieuwste mag inwisselen.

Lampen

Maximale besparing: € 25 per jaar per lamp

De winter is niet alleen koud, maar ook donker. Grote kans dat jouw lampen dus vaker aanstaan. Maar welke lamp is dan het zuinigst? Laat de gloei- en halogeenlampen in ieder geval links liggen. Deze verbruiken het meest. Betere keuzes zijn de spaarlamp (80% besparing) en de ledlamp (80-90% besparing). Goed om te weten: een gewone ledlamp verbruikt 1,7 kWh per jaar minder dan de slimme variant! Deze laatste heeft namelijk ook nog stroom nodig om contact te maken met je internet, dit noemen we sluipverbruik. In onze berekening zetten we een gloeilamp af tegen een ledlamp en gaan we ervan uit dat een lamp in de woonkamer gemiddeld 4 uur per dag brandt. In de winter een stuk meer (gem. 6 uur per dag) en in de zomer minder (gem. 2 uur per dag).

2. Badkamer

Elektrische vloerverwarming

Maximale besparing: € 260 per jaar

Heb jij elektrische vloerverwarming in je badkamer? Elektrische vloerverwarming staat in veel woningen ongeveer 20% van de tijd aan en dat kost ongeveer 1.050 kWh per jaar (per 4 m2). Hartstikke veel dus! En al helemaal als die van jou onnodig vaak aan staat. Niemand heeft de hele dag een warme badkamervloer nodig toch? Check daarom of je klokthermostaat op de juiste tijd staat en pas het programma aan op jouw badkamergewoontes. Tip: doe de elektrische vloerverwarming 2 uur van tevoren aan en op het moment dat je de badkamer in gaat, zet je hem weer uit. Het blijft dan lang genoeg warm. O, vergeet de vloerverwarming niet uit te zetten in de zomer. Dat is helemaal zonde!

Wasmachine en droger

Maximale besparing bij eco programma’s: € 25 per jaar

Kleine wasjes, grote wasjes, jouw droger en wasmachine verbruiken veel stroom. Om precies te zijn zo’n 150 kWh per jaar. Hier wat tips om dit te verlagen:

 1. Koop geen combi
  Een losse wasmachine en droger verbruiken minder stroom dan een combimachine. Heb je genoeg ruimte? Koop ze dan apart.
 2. Spaar je was op
  Veel mensen denken dat een volle wasmachine minder goed wast, maar dat is niet waar. Spaar je was dus op, en stop de machine helemaal vol. Dat scheelt een paar wasbeurten.
 3. Was op eco-stand
  Wist je dat het energielabel van wasmachines gebaseerd is op de eco-stand? Zelfs als jij een machine met label A hebt, is het daarom belangrijk dat je op deze stand wast. De eco-stand wast op een lagere temperatuur, maar iets langer. Zo word je was nog steeds mooi schoon. Hoeveel procent? Ongeveer 30%!
 4. Centrifugeren
  1000 toeren, 1200 toeren, 1400 toeren of zelfs 1600 toeren. Hoe hoger het toerental hoe droger de was. De tijd van het centrifugeren is minder belangrijk. En dat scheelt weer werk voor de droger, die veel meer stroom verbruikt!
 5. Onderhoud
  Onderhoud je wasmachine regelmatig. Hiermee voorkom je onder andere kalkaanslag op het verwarmingselement mee. Hoe meer aanslag des te meer elektriciteitsverbruik om het water op te warmen.
 6. Leeg je pluizenfilter
  De pluizenfilter in je droger zorgt dat er geen pluisjes op de warme motoronderdelen komen. Leeg deze filter na elke droogbeurt, want als deze vol is, duurt het langer om het water af te voeren.

3. Keuken

Elektrische kookplaat

Maximale besparing: elektrisch koken is nu nog niet goedkoper maar wél duurzamer

Of je nu de sterren van de hemel kookt of koning(in) van de kant-en-klaarmaaltijden bent. In de winter eten we vaker warm. Elektrisch koken is op dit moment nog duurder dan gas, maar wel duurzamer. Heb je zonnepanelen? Dan kan het wel voordeliger zijn dan koken met gas én CO2 neutraal. Je verbruikt er ongeveer 400 kWh per jaar mee. Daarom nog wat tips:

 1. Gebruik de juiste pan op de juiste kookzone
  Kies een kookzone die bij de grootte van je pan past.
 2. Doe de deksel op de pan
  Zo kan de warmte niet ontsnappen. Een glazendeksel biedt daarnaast het voordeel dat je het kookproces in de gaten kan houden zonder energie te verliezen.
 3. Zet je kookzone eerder uit
  De meeste kookzones (én pannen) blijven na het koken nog een tijdje warm. Zet je kookzone daarom iets eerder uit en laat het eten nog even staan/nagaren.

Koelkast

Maximale besparing: € 25 per jaar

Als je een nieuwe koelkast koopt, kies er dan een met energielabel A of B. Koelkasten met energielabel C, D of zelfs E, verbruiken al gauw 300 kWh per jaar. Gelukkig kun je dit wel iets verminderen:

 1. Controleer de sluitrubbers
  Sluiten de deurrubbertjes goed? Tip: als er een geldbriefje tussen past, weet je dat ze aan vervanging toe zijn.
 2. Voorkom ijsvorming
  Een klein laagje ijs is normaal, maar is het meer dan 2 mm? Dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt.
 3. Zorg voor een volle koelkast
  Een lege koelkast verbruikt meer stroom dan een volle. Daarin blijft de warme lucht van buiten namelijk makkelijker hangen. Heb jij moeite om je koelkast vol te houden? Overweeg dan een kleinere maat.
 4. Controleer de temperatuur
  Wist je dat de temperatuur vaak te koud staat? 5-6 graden Celsius is een prima koelkasttemperatuur. Staat hij kouder dan koel je meer dan nodig is en dat kost energie. Zonde!
 5. Condensor schoonmaken
  Maak regelmatig de condensor (roosters aan de achterkant) van de koelkast schoon als je hier bij kan.

Benieuwd naar jouw verbruik?

Meten is weten… en minder energie vreten! Daarom hebben wij nog een laatste tip: koop een slimme stekker met energiemonitoringsfunctie. Deze gaat in het stopcontact, en de stekker van je apparaat gaat vervolgens daarin. Zo meet de slimme stekker precies hoeveel stroom het apparaat verbruikt. En ben je benieuwd naar het energieverbruik van je hele huis? Bij Powerpeers heb je een persoonlijk energiedashboard met inzicht in je stroom (en gas) verbruik per dag, maand en jaar. Veel succes met energie besparen!

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-10-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.