Onze website in een nieuw groen jasje: Lees meer
Powerwindow

5 januari 2021

Powerwindow

Heb je een dak vol zonnepanelen, maar wil je nóg meer zonne-energie opwekken? Of wil je je mobiel opladen met gratis zonlicht vanuit het keukenraam? Het kan allemaal met de PowerWindow. 

Maak kennis met de PowerWindow

De PowerWindow is een frame met daarin dubbel glas. Als het zonlicht door het glas komt, wek je stroom op. Een ruit en oplaadstation in één. De PowerWindow is een innovatie van Nederlandse bodem en de perfecte oplossing voor als je geen ruimte voor zonnepanelen (meer) hebt. Je kunt ‘m op maat laten maken en overal (laten) installeren. En met de opgewekte zonne-energie kun je je telefoon opladen via de geïntegreerde USB-poort. Ja hoor: dit is wat ze noemen een window of opportunity.

De PowerWindow slaat licht op

Benieuwd hoe het werkt? Nou, waar conventioneel glas zo’n 30% van het zonlicht weerkaatst, slaat de gepatenteerde PowerWindow dit juist op. De ruiten zijn namelijk voorzien van Thulium 2+, een type coating die energie vasthoudt. Het glas werkt vervolgens als transportmiddel van de energie. Daarna vindt er een conversie plaats naar elektriciteit. Op die manier helpt deze innovatie bedrijven en consumenten om energieneutraal te worden. Concurrerende producten zijn vaak ingewikkeld en duur, maar de PowerWindow is een betaalbaar alternatief.

Hoe donkerder de ruit, hoe meer stroom

De PowerWindow is in verschillende tinten beschikbaar. Hoe minder licht het glas doorlaat, hoe meer stroom de ruit opwekt. Een exemplaar met een normale transparantie kan kan 20 Watt per vierkante meter genereren, kies je voor een variant met een donkere tint dan kan dit oplopen tot 45 Watt. Welke van de varianten je ook kiest: het duurt gemiddeld zo’n 3 tot 5 jaar totdat je de investering in Nederland hebt terugverdiend. Dit is dus nog sneller dan de meeste zonnepanelen: daarbij duurt het gemiddeld 5 tot 7 jaar tot je ze eruit hebt.

Made in Delft

Deze innovatie komt niet uit Siliconvalley. De PowerWindow is een Nederlandse doorbraak en ‘gewoon’ in ons eigen Delft ontwikkeld. PHYSEE is het bedrijf achter het stroomopwekkende glas. Hier werken gepassioneerde fysici aan producten die ons helpen om de manier waarop we omgaan met onze leefomgeving te veranderen. Zoals ze zelf zeggen: “Als we 0,02% van de zonne-energie die op het aardoppervlak komt kunnen opslaan, hebben we genoeg energie om de gehele planeet te voorzien.” Van een energietekort is dus geen sprake: zolang we maar slim met de energie omgaan.

Ontdek de PowerWindow van PHYSEE

PowerWindow 2: koppel je ramen

PHYSEE werkt aan nog meer nieuwe innovaties en heeft inmiddels de PowerWindow 2 geïntroduceerd. Hiermee kun je meerdere PowerWindows aan elkaar koppelen. Als je gebruikmaakt van een thermisch opslagsysteem is het zelfs mogelijk met de opgewekte energie de accu van een elektrische auto op te laden. Sterker nog: je kunt er tot 50% mee besparen op energieverbruik bij een bestaand pand. En pas je dit toe op een compleet nieuw gebouw? Dan kunnen de PowerWindows samen 100% van alle benodigde energie opwekken!

Ben je er nog niet aan toe om een PowerWindow aan te schaffen maar wil je wel je huis verduurzamen? Lees dan onze snelle en makkelijke tips!

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 05-01-2021. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.