Skip to the content
Benjamin Davies Zm2n2o7fph4 Unsplash

Hoe duurzaam is groen gas?

Groen gas is nog relatief nieuw op de energiemarkt. Daarom geven wij je graag extra uitleg en achtergrond informatie. In dit artikel beantwoorden we vragen als; waar komt groen gas vandaan? Hoe wordt het gemaakt? En hoe duurzaam is groen gas?

Hoe wordt groen gas gemaakt

We leggen het je stap-voor-stap uit aan de hand van deze afbeelding.

proces groen gas

 1. Mengen
  Natuurlijk afval als slib, gft-afval en koeienmest wordt verzameld en met elkaar gemengd. Daarna is het klaar voor de vergister (een soort grote afgesloten silo).
 2. Vergisten
  Bij vergisting wordt natuurlijk afval omgezet in biogas door middel van bacteriën en schimmels.
 3. Opwaarderen
  Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht, dit noemen we opwaarderen.
 4. Groen gas
  Na bovenstaande bewerkingen mag het groen gas heten en is het een duurzaam alternatief voor aardgas. Groen gas kan door het bestaande gasnetwerk stromen en iedereen die wil kan er gebruik van maken.

Wat is vergisting precies?

Het vergistingsproces vindt plaats in een grote afgesloten vergister. Bacteriën zijn in dit proces heel belangrijk. Ze kunnen in een zuurstofarme omgeving eenvoudig verteerbare massa omzetten in de gassen kooldioxide en methaan. Het resultaat: biogas. Je kunt dit zien als een soort ‘verdund aardgas’, maar dan duurzaam. Als je meer wilt weten over welke grondstoffen de vergister in gaan lees dan ons artikel: alles wat je wilt weten over groen gas.

Opwaarderen: van biogas naar groen gas

Biogas bestaat voor ongeveer 60% uit methaan. Om je een idee te geven: aardgas bestaat voor zo’n 82% uit methaan. Biogas heeft daarom nog een aantal bewerkingen nodig voordat het groen gas is. Dit noemen we ‘opwaarderen’, het biogas wordt schoongemaakt en het methaangehalte wordt op dezelfde hoogte gebracht als aardgas. Na het opwaarderen is het groen gas en is het klaar om toegevoegd te worden op het gasnet.

Hoe groen is groen gas?

Groen gas is in gebruik volledig CO2-neutraal, de CO2 die vrijkomt bij de verbranding is eerder opgenomen door de grondstoffen die ervoor worden gebruikt; er komt dus géén extra CO2 vrij in onze atmosfeer.

Bij de productie van groen gas komt nog wel CO2 vrij, maar de totale uitstoot is aanzienlijk minder dan bij aardgas. Afhankelijk van de bron en toepassing is er tussen de 50% en 90% minder CO2 uitstoot ten opzichte van aardgas. En door het NTA 8080 duurzaamheidscertificaat kunnen wij garanderen dat de grondstoffen waar ons groen gas van wordt gemaakt van natuurlijk afval komt. Wat we belangrijk vinden om te benoemen is dat er geen bomen worden gekapt en er geen hout wordt gebruikt in het proces (hooguit wat resthout van snoei-afval).

Hoe groen wil jij je gas hebben? 

Goed nieuws! Vanaf nu kun je groen gas bij ons afnemen. Je kunt kiezen uit drie varianten:
✔️ CO2-gecompenseerd gas (dit bieden we nu standaard aan)
✔️ 25% Groen Gas (aangevuld met 75% CO2-gecompenseerd gas)
✔️ 100% Groen Gas
Ben je al klant bij ons en loopt je contract binnenkort af? Dan heb je de keuze om bij het verlengen van je contract te kiezen voor groen gas. Houd je energiedashboard in de gaten voor je persoonlijke aanbod. 

25% groen gras vs. 100% groen gas

We zijn eerlijk en transparant over duurzaamheid. Ons 25% groen gas is een gemengd product, dat voor 25% bestaat uit groen gas en voor 75% uit CO2-gecompenseerd gas. Op dit moment is dit het meest duurzame gemixte gas product op de markt. Andere energieleveranciers bieden een mix aan met aardgas. Naast onze mix van groen gas bieden we ook 100% groen gas aan, dit - zoals de naam al doet vermoeden – bestaat volledig uit groen gas.

Duurzaamheidsgarantie

Hoe kunnen wij garanderen dat ons groen gras duurzaam is? Dit doen wij met het NTA 8080 duurzaamheidscertificaat. Dit borgt de kwaliteit en duurzaamheid van groen gas. Dat betekent dat de afvalstromen die we gebruiken voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Je kunt het zien als een ‘stempel’ dat ons groene gas op duurzame wijze is geproduceerd.

Belangrijke eisen* zijn bijvoorbeeld:

 1. De grondstoffen die we gebruiken gaan nooit ten koste van de voedselvoorziening.
 2. De kwaliteit van de bodem blijft gelijk, liefst verbeterd.
 3. Kwetsbare biodiversiteit wordt beschermd, liefst verbeterd.
 4. Grond-/oppervlaktewater en de waterkwaliteit wordt beschermd, liefst verbeterd.
 5. De luchtkwaliteit wordt beschermd, liefst verbeterd.
 6. Productie van grondstoffen draagt bij aan lokale welvaart en welzijn. 

En zo zijn er nog meer eisen waar we ons aan houden. Dankzij deze eisen mag je het groene gas dat wij gebruiken echt duurzaam noemen**. Lees hier meer over de certificering. 

* Handboek duurzaamheidscertificatie van biogas, NL Agency (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat).                                                                           

** Het kan gebeuren dat we soms niet genoeg Nederlands groen gas met het NTA 8080 certificaat kunnen inkopen. Op dat moment stappen we over op groen gas dat voldoet aan het internationale ISCC duurzaamheidscertificaat. Ook dit certificaat garandeert dat het groene gas gemaakt is van duurzame natuurlijke grondstoffen.       

Meer weten? Bekijk hier onze veelgestelde vragen over groen gas.

Groen voor elkaar
 • Groene stroom uit Nederland
 • Geen gedoe, wij regelen je overstap
 • Inzicht in je verbruik via jouw energiedashboard

Om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, gebruiken wij cookies. 

Ja, Prima Nee, liever niet
Sluit

100% groene energie

Top dat je wilt overstappen!

Laten we geen energie verspillen en beginnen met het ophalen van je adres.