Onze website in een nieuw groen jasje: Lees meer
Afbouw salderingsregeling: 5 vragen en antwoorden

23 augustus 2023

Afbouw salderingsregeling: 5 vragen en antwoorden

De salderingsregeling is een speciale regeling die het voor eigenaren van zonnepanelen extra aantrekkelijk maakt om elektriciteit terug te leveren. Deze week werd bekend dat de afbouw ervan waarschijnlijk echt gaat gebeuren. Wat betekent dit voor je als je al zonnepanelen hebt? En hoe voordelig is het nog is om ze te nemen als je ze nog niet hebt?

Wat is de salderingsregeling?

Als je zonne-energie opwekt, maar niet gebruikt, lever je deze terug aan het energienet. En wek je te weinig op? Dan neem je het weer van het energienet af. Met salderen, verreken je je gebruik en afname met elkaar. Heb je aan het eind van het jaar meer geleverd dan afgenomen? Dan krijg je geld terug, dit noemen we de terugleververgoeding. De hoogte van je teruglevering is afhankelijk van je contract en vind je terug op de onze pagina over terugleveren en salderen.

Waarom stopt de salderingsregeling?

De minister stelt voor om te stoppen met de salderingsregeling en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) steunt dit plan om verschillende redenen:

  • Volgens de ACM loont investeren in zonnepanelen ook zonder de speciale regeling en is een extra subsidie niet nodig.
  • De salderingsregeling zorgt ervoor dat er niet ‘efficiĆ«nt genoeg gebruik wordt gemaakt van het elektriciteitsnetwerk’. Door de salderingsregeling af te bouwen spoort de overheid ons aan om ons verbruik meer af te stemmen op onze energieproductie. Dit doe je door bijvoorbeeld je wasmachine aan te zetten op een zonnige dag. Of door je vaatwasser overdag te laten draaien, in plaats van ’s avonds wanneer de zon al onder is.
  • Volgens de ACM dragen huishoudens zonder zonnepanelen nu via de energierekening indirect bij aan de financiĆ«le voordelen voor huishoudens met zonnepanelen. Dit zou voor een gemiddeld huishouden enkele tientjes per maand zijn.

Hoe ziet de afbouw van de salderingsregeling eruit?

JaarTe salderen
2023100%
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

Krijg ik straks nog steeds een terugleververgoeding?

Als zonnepanelenbezitter krijg je straks ook een vergoeding voor je geleverde elektriciteit. Dit wordt waarschijnlijk wel een stuk minder. Hoeveel dat precies is, weten we nog niet.

Verdien ik de zonnepanelen nog wel terug?

De levensduur van zonnepanelen is heel lang, wel 25 jaar. Op dit moment is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar. Met de afbouw van de salderingsregeling wordt de terugverdientijd langer, maar je verdient het sowieso terug. Daarnaast ben je ook nog eens duurzaam bezig, want je bespaart met jouw panelen per paneel ongeveer 170 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 23-8-2023. Het kan zijn dat inhoud en/of cijfers in de tussentijd zijn veranderd.