Skip to the content
Huis Zonnepanelen

Ik wil zonnepanelen op mijn dak, waar moet ik dan aan denken?

Een eerste, voor de hand liggende stap bij het verduurzamen van je woning is het plaatsen van zonnepanelen. Maar: waar te beginnen? Hoe weet je bijvoorbeeld of je dak geschikt is, aan hoeveel zonnepanelen je moet denken en waar je op moet letten bij de installatie? Wij hebben een handige vragenlijst plus antwoorden voor je samengesteld ter voorbereiding op de aanschaf van zonnepanelen!

Vergunning nodig?

Als je eigenaar van je woning bent, heb je in principe geen vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit ligt ander als het een monumentale woning betreft of als er sprake is van beschermde stads- of dorpsgezichten. In deze gevallen heb je wel een vergunning voor zonnepanelen nodig, bekijk de site van de Rijksoverheid voor meer informatie. Heb je een huurhuis? Dan kun je zonnepanelen installeren als je schriftelijke toestemming hebt van de huiseigenaar. Zorg wel dat je goede afspraken met de verhuurder maakt over bijvoorbeeld verzekeringen.

Ligging van je dak?

Voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen moet je goed nagaan of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen. Dit hangt vooral af van de ligging van je dak, waarbij geldt dat een ligging op het zuiden het meest ideaal is, en of er schaduw op je dak valt. Er zijn gelukkig diverse rekentools voor handen om dit zelf te checken, vul bijvoorbeeld bij Zonatlas je postcode en huisnummer in om te achterhalen of je dak geschikt zou zijn. Ook met de Advies op Maat zonnepanelen check van Milieu Centraal weet je binnen een mum van tijd of je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen er op jouw dak passen, hoe groot de investering ongeveer is, wat je hiermee bespaart op je energierekening en hoeveel minder CO2 je uitstoot.

Hoe zit dat met die schaduw?

Naast de ligging is schaduw een belangrijke factor voor zonnepanelen. Ligt je dak een groot deel van de dag in de schaduw? Dan pakt de opbrengst van je zonnepanelen een stuk lager uit: het kan deze tot twintig procent verlagen. Dit geldt ook als er slechts op een van de panelen schaduw valt, bij de meeste schakelingen verlaagt dit de opbrengst van het hele systeem. Bekijk dus goed hoe de oriëntatie van het dak is ten opzichte van de zon. Zijn er elementen als bomen, lantaarnpalen of schoorstenen die schaduw op de panelen werpen? Dit kan allemaal van invloed zijn op het rendement.

Welke hellingshoek is het gunstigst?

De hellingshoek waarin een zonnepaneel wordt geplaatst is medebepalend voor de opbrengst van het paneel. Bij een hoek van ongeveer 35 graden is de opbrengst van panelen het grootst. Het rendementsverlies bij mindere steile of steilere plaatsing is echter klein, over het algemeen minder dan 10 procent.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen is per huishouden afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak en van hoeveel je uiteraard wilt investeren. Maar kijk ook naar je gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik, hoeveel energie heb je eigenlijk nodig om in je eigen verbruik te kunnen voorzien? En hoe ziet dat er in de nabije toekomst uit? Het bijplaatsen van zonnepanelen is een relatief kostbare aangelegenheid. Een rekenvoorbeeld van Milieu Centraal: om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar helemaal zelf op te wekken heb je 12 zonnepanelen van 290 wattpiek nodig. Let bij de aanschaf overigens op dat er verschil in vermogen zit bij panelen, van exemplaren met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van die met een lager vermogen.

Het totaalpakket en de prijs?

Om zelf zonne-energie op te wekken komt er meer bij kijken dan alleen zonnepanelen zelf. Een compleet pakket bestaat naast de panelen ook uit een omvormer die de gelijkstroom uit de zonnepanelen in wisselstroom omzet, zodat je de opgewekte stroom voor de apparaten in huis kunt gebruiken, en zorgt voor een aansluiting op het elektriciteitsnet. De meeste omvormers worden bovendien geleverd met een monitoringsysteem, zodat je bij kunt houden hoeveel stroom je zonnepanelen leveren.

Het prijskaartje van zonnepanelen is met name afhankelijk van de omvang van de installatie. Hoeveel panelen laat je installeren? Voor een gemiddelde installatie van 13 zonnepanelen betaal je op dit moment zo’n €5000 (incl. btw). De terugverdientijd hiervoor is ongeveer 6 tot 7 jaar, waarbij je door de btw terug te vragen deze tijd nog iets kunt verkorten. Zorg wel dat je bij de aanschaf goed let op de garantie op de zonnepanelen, omvormer én installatie. Bij een investering van dergelijke omvang en de lange termijn waarin de panelen stroom moeten leveren, wil je verzekerd zijn van goede garantie verzekerd bij eventuele gebreken.

Wil het oog ook wat?

Zonnepanelen veranderen de aanblik van je woning. Wil je ervoor zorgen dat de zonnepanelen op jouw dak zo min mogelijk in het oog springen? Ga dan slim om met bijvoorbeeld de kleurkeuze (blauw, zwart of ‘all-black’ waarbij de randen en folie van zonnecellen zwart zijn) en de manier waarop de panelen gelegd worden. Door zonnepanelen allemaal in dezelfde richting (liggend of staand) te leggen, voor symmetrie te kiezen of zelfs dummypanelen te gebruiken om lege ruimtes of gaten op te vullen, creëer je een rustiger beeld. Laat de installateur vooraf tekeningen met verschillende legschema’s maken om een goed beeld te krijgen van de diverse mogelijkheden.

Waar let je op bij installatie?

Een installateur of leverancier van zonnepanelen kan het optimale ‘legplan’ voor jouw specifieke situatie bepalen. Hoeveel zonnepanelen passen er op je dak en waar komen de panelen precies? Ze mogen bijvoorbeeld niet te dicht bij de rand of de nok liggen, omdat dit met storm penibele situaties kan opleveren, en er moet ook voldoende afstand tussen het dak en de zonnepanelen zijn, zodat luchtstroom achter de panelen voor koeling kan zorgen. Met de juiste installatie van je zonnepanelen door een vakkundig installateur voorkom je gevaarlijke situaties (let bijvoorbeeld op correcte plaatsing van de omvormer en goede aarding van de panelen) en haal je het meeste rendement uit je panelen.

Keuzes maken?

Zoals bij elke investering/aankoop het geval is, geldt ook voor de aanschaf van zonnepanelen: zorg dat je prijzen vergelijkt voordat je een keuze maakt waar je jouw panelen koopt. Vraag bij meerdere partijen offertes op, want de prijzen van panelen kunnen nogal uiteenlopen. Houd daarbij ook rekening met de kosten voor een omvormer, kabels en eventuele installatie. Maak je keuze niet alleen op basis van de prijs, vraag ook naar de achterliggende gedachte van de diverse voorstellen en probeer ervaringen van anderen met deze betreffende partijen te achterhalen.

Zelfopgewekte energie en dan?

Met zonnepanelen zet je een goede stap naar een betere, duurzamere wereld én kun je voortaan in (een deel van) je eigen energiebehoefte voorzien. Het is dus een slimme keuze met oog op het milieu en je portemonnee. Je bespaart op je energiekosten en kunt er zelfs aan de hand van salderen een terugleververgoeding voor krijgen als je meer energie opwekt dan je verbruikt. Ook kun je voortaan je zelfopgewekte energie delen met bijvoorbeeld je buren, familie of vrienden.

Groen voor elkaar
  • Groene stroom uit Nederland
  • Geen gedoe, wij regelen je overstap
  • Inzicht in je verbruik via jouw energiedashboard

Om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, gebruiken wij cookies. 

Ja, Prima Nee, liever niet
Sluit

Tot €50,- korting

Top dat je wilt overstappen!

Laten we geen energie verspillen en beginnen met het ophalen van je adres.