Skip to the content

Salderen en terugleveren

Terugleververgoeding bij Powerpeers

Heb jij zonnepanelen? Goed bezig! Als je meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt, kun je dit delen met anderen via Powerpeers. Je ontvangt bij ons een teruglevergoeding van 11 cent per kWh. 

100% groene energie

Start hier jouw groene stap voorwaarts:

 • Een 10 van de Consumentenbond
 • Inzicht in je verbruik
 • Terugleververgoeding: 11 cent per kWh

Wat is salderen?

Laten we beginnen bij het begin, want wat is salderen ook alweer? Als je zonne-energie opwekt, maar niet gebruikt, lever je deze terug aan het energienet. En wek je te weinig op? Dan neem je het weer van het energienet af. Met salderen, verreken je je gebruik en afname met elkaar. Als je aan het eind van het jaar meer hebt geleverd dan afgenomen krijg je geld terug. Maar let op, want je kunt nooit méér salderen dan de hoeveelheid energie die je verbruikt hebt. Dat heet de salderingsgrens.

Salderingsregeling: minder salderen na 2023

Tot nu toe kon je best veel geld verdienen door te salderen. Helaas wordt de salderingsregeling vanaf 1 januari 2023 afgebouwd. De overheid heeft besloten om dit in stappen te doen. Nu kun je je volledige overschot salderen, van 2023 t/m 2029 wordt dit ieder jaar 9% minder. In 2030 zelf (het laatste jaar) is dat in één keer 28% minder en in 2031 is de salderingsregeling verleden tijd.

Waarom wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Op dit moment wordt het verschil in verbruik en afname over je totale energie, aan het einde van het jaar berekend. Daardoor maakt het niet uit op welk moment van de dag jij energie levert of afneemt. En dat is een probleem voor het elektriciteitsnet. Want schijnt de zon? Dan leveren alle zonnepanelen tegelijk en is er een overschot. En is het bewolkt? Dan moet alles juist weer van centrales komen.

Niet meer salderen, maar verbruik op productie afstemmen

Door de salderingsregeling af te bouwen, spoort de overheid aan om ons verbruik meer af te stemmen op onze energieproductie. Dit doe je bijvoorbeeld door je wasmachine aan te zetten op een zonnige dag, in plaats van op een bewolkte. Of door je vaatwasser overdag te laten draaien in plaats van ’s avonds als de zon al onder is.

De terugleververgoeding blijft gewoon bestaan

Gelukkig is er nog een andere manier om geld te verdienen aan je zonne-energie. Door het terug te leveren aan je energieleverancier. Bij Powerpeers werkt dat als volgt:

 1. Heb je zonnepanelen? Word dan opwekker.
 2. Op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken, verdwijnt dit niet meer anoniem het energienet in. In plaats daarvan deel je het met andere Powerpeers.
 3. Je elektriciteitsmeter houdt precies bij hoeveel energie je levert. Ook zie je op je online dashboard met wie je het hebt gedeeld.
 4. Aan het einde van het jaar berekenen we hoeveel energie je hebt verbruikt en hebt teruggeleverd. Dit verrekenen we met elkaar.
 5. Heb je meer gedeeld? Dan krijg je een terugleververgoeding van 11 cent per kWh (tot 5000 kWh, daarna 5 cent per kWh)! Dit verrekenen we één keer per jaar op jouw jaarafrekening. 

Bij Powerpeers ben je dus eigenlijk zelf een energiebron, net zoals een boer met een windmolen of een heel zonnepark.

Redenen om over te stappen

100% groene stroom

100% groen

Lokale stroom, in Nederland opgewekt

Community

Community

Stroom van Powerpeers met zonnepanelen

Kies je bron

Kies je bron

Aanvullende stroom van zelfgekozen bronnen

Inzicht in verbruik

Inzicht in verbruik

Bekijk waar je stroom exact vandaan komt

Goed om te weten

deze 5 vragen krijgen we vaak
Naar service & contact
Groen voor elkaar
 • Groene stroom uit Nederland
 • Geen gedoe, wij regelen je overstap
 • Inzicht in je verbruik via jouw energiedashboard

Om onze website persoonlijker en gebruiksvriendelijker te maken, gebruiken wij cookies. 

Ja, Prima Nee, liever niet
Sluit

100% groene energie

Top dat je wilt overstappen!

Laten we geen energie verspillen en beginnen met het ophalen van je adres.